Неведнъж съм споменавала, че аз новини не слушам, не гледам и не чета. За сметка на това гледам и слушам доволно количество филми и сериали, основно по телевизията. И за да не взема случайно да изтърва нещо интересно, всяка събота си купувам програма за седмицата. Тя, за жалост, се явява придатък на в-к „24 часа“. То си остана нещо като традиция, още откак заживяхме заедно с половинката – купува се всяка събота, за него вестника, за мен програмата. Той отдавна вече не се интересува от вестника, но продължава да го купува заради моята пуста програма. Понякога го зарязвам съвсем непрочетен, но друг път ми дожалява за левчето, което сме похарчили за него, и го преглеждам по диагонала. Колкото да се ядосам какви глупости се пишат в него и от какви глупости (се смята, че) се интересуват хората, които го четат.

Освен това всеки път се нервирам на наглите и явни манипулации, които бликат от всяка страница. Ето, например – половината първа страница е заета от възмущение и ужас от това как, разбираш ли, Бареков бил скъсал един вестник в ефир. Друга 1/3 обяснява с възхита, как някаква Мис-ка чиракувала в редакцията им. И на останалото миниатюрно пространство са наблъскани по-съществените новини.

Конкретният повод, заради който kathryn ме насъска да пиша, беше една нова рубрика. Или поне си мисля, че е нова,  попадам на нея едва през последните 2-3 пъти и ровейки в старите вестници не я намерих в тези отпреди януари тази година. Та това е цяла страница с… порно, маскирано като съвети за секс. Първия път дори реших, че това са вицовете, първо защото има цветна карикатура от същия автор както на страницата с тях, и второ, защото не ми се вярваше, че в национален ежедневник ще се споменават такива неща извън вицовете.

Сега, да не си помислите, че съм някой консервиран пуритан, съвсем не, някои от вас знаят много добре. Но смятам, че всяко нещо си има времето и мястото. И че мястото на „специализирана информация“ като изброяване на различни пози за тройки в леглото – колоритно, описантелно и анатомично, не оставящо място за фантазии – не е във „Всекидневник за новините, каквито са“, а в издания с голяма червена точка и надпис „Само за пълнолетни“ на тях. Дали и как подрастващите извън тази категория, ги придобиват, мен в настоящия момент не ме интересува. Нека поне се поизпотят малко и да бъдат изобретателни (ако разбира се, лелките от будките за вестници не поддават прекалено лесно). А така какво става – всяко хлапе с един лев в джоба (а някои имат много повече), може да си го купи и да се образова по темата „Как двама чичковци да го вкарат едновременно на мама“. Софт или не, мястото му не е там.

Мислите, че преувеличавам ли? Ами, не много. Може да видите снимките от вестника – съвсем автентични и неподправени. Интересно, че в сайта на вестника никъде не намерих тази рубрика. Там автоцензурата по-силна ли е? Или се предполага, че порното в интернет е далеч по-достъпно и интересно, така че това от електронния вестник и без това не е конкурентноспособно? И все пак, какво правим с непосредствената опасност съвсем безпрепятствено, без никакви видими или по-малко видими предупреждения, не достатъчно големите ви деца да попаднат на това? Само на мен ли ми се струва не особено редно?

Ще кажете – ами то порното сега е под път и над път, хлапетиите могат да го видят къде ли не, това във вестника е най-малкият проблем. Така е, за съжаление. Но поне родителите може да опитват да налагат някакъв контрол – забраняване на интернет адреси, заключване на тв канали, не разрешаване да се гледат филми с предупреждение, че не са подходящи до определена възраст и прочее.

И аз гледам порно, като много други възрастни. И аз търсех порно когато бях на 13 години, като много други деца. Но не намирах. И не само, защото беше социализъм. У дома имаше еротични… материали, да ги наречем, но бяха надлежно скрити, търсила съм ги с месеци, но нашите явно сменяха местата. „Мъжът и жената интимно“ беше почти всичко, до което се докопах.  Както казах – има си време и място за всичко.

Ясно ми е, че сексът продава. Дай на народа хляб и зрелища и той ще е доволен. Или дори без хляб – на съседната страница са диетите. А и с такива зрелища, кой ти мисли за ядене! Явно вестникът толкова го е закъсал откъм обективни и смислени новини, че е прибегнал до това златно правило, превръщайки се в поредния булеварден боклук, ставащ само за в тоалетната. Не, не за бърсане, мастилото много цапа.

П.п. И не открих никаква логическа връзка между откровено садо-мазо карикатурата и текста, ама карай.

Ако ви е харесало - нацъкайте копчетата!

8 Comments

 • kathryn казва:

  Оня ден явно не си ми изцитирала всичко. И слава богу! Нaправо ме довърши :D
  Както знаеш и аз съм много далеч от пуританите, но това е толкова евтино и бездарно, че повече няма на къде. Не, много съм мека. Тотално тъпо е!
  П.П. Много ми е интересно, защо, за жена използват точните имена – “ анус“ и „вагина“, а за мъж “ контакт“?

 • DividedByZero казва:

  Интересно дали съветът в, ъъъ, рецепта 2 за предпазване от „изсулване“ е продиктуван от горчив житейски опит??? И ако да – авторката се е изсулила някога или авторът е посетил Пирогов със следи от зъби по, ъъъ, „щепсела“?

 • midnight казва:

  ебаси.. да не ти обърне гръб човек за малко.
  абе винаги съм имала особено лошо мнение за българската журналистика, ама тва минава всякви граници просто.
  интересно, вдругите броеве, които имат страничкипо темата какво включваха? хомосексуализъм (вкоето принципно няманищо лошо, просто мястото съвсем не е там)? педофилия? зоофилия? сериозно,интересно ми е..

 • Гарга Рошава казва:

  то след тия съвети човек да не смее да обърне гръб на никого, мен ако питаш.
  а това отговаря ли на въпроса ти – http://garga-blog.com/wp-content/uploads/2012/02/P1580727.jpg

 • midnight казва:

  не мога да кажа, че съм изненадана.
  интересно дали някой ще се самосезира за това? или да не задавам риторични и много, много тъпи въпроси..

 • Антон казва:

  Да вземеш едно порно и да го опишеш под формата на „съвети“ е далеч по-лесно отколкото да напишеш нещо свястно. Да не говорим, че аудиторията на вестниците е такава, че на никой не му се чете „нещо свястно“.

  А че не му е мястото във вестника – е, в белите страни сигурно някой щеше да повдигне въпроса, но при нас няма такава опасност. И съвсем реални порно картинки да пуснат – все тая.

 • hotel Batihan казва:

  не се изненадвам лично аз вече от нищо което се пише по вестниците или по телевизията и аудиторията до която достига тази информация, но редакторите трябва сериозно да се замислят за тяхните дела и тяхната отговорност

 • Zlodeyski казва:

  И в уеб-версията на вестника го имаше, аз го четох там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Права за ползване © 2023 - Хитрата сврака
Albizia Theme designed by itx
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline