И след всички тези приказки колко много обичам всякакви природни стихии, да взема да изпусна тази, която се развихри под носа ми! Сраааам! Ама така е, като не гледам и не чета никакви новини. Добре, че ми казаха от София какво се е случило на 500 метра от прозорците ми, докато аз си играя да снимам клипчета през тях. Веднага хукнах да видя поне резултата, а той наистина е впечатляващ. Мога само да съжалявам, докато си представям колко яко е било, когато се е разиграл този пир на природата над глупостта и наглостта човешка.

Защо злорадствам ли? Защото безочливите  наглеци, които застроиха плажните ивица и алея, както и половината морска градина, са или надявам се, скоро ще бъдат основните потърпевши от природата, която си отмъщава за всички издевателства над нея.

А съм бясна пак заради същите тези наглеци, които не се спират пред нищо, за да задоволят алчността си за сметка на единственото свястно нещо в този град – прекрасната, стара морска градина и не чак толкова прекрасните вече плажове. И докато тези, които бяха окупирали плажа и плажната алея малко ги поразчистиха чрез окрупняване, то онези, които построиха хотели и „гимназии“ буквално на ската, точно над свлачищата, са за убиване. По закон има абсолютна забрана за строеж в свлачищни райони. Някъде се позволяват единствено леки дъсчени постройки, тип бунгало и то пак с хиляди уговорки. А това тяхното си е живо безобразие! И не стигат огромното тегло на сградите и липсата на канализация в целия район, ами и изсякоха единственото, което все още забавяше падането на склона – дърветата и храстите, които им скриваха гледката. Ами, да падат, казвам аз! Време им е. И тогава отново ще злорадствам, повече и от сега. Жал ми е за градината, ама нея там така или иначе вече я няма, а пък мен ще ме изкарат на първа линия ):)

Бясна съм и заради малоумието на целия проект „Алея първа“, който тотално игнорира правото на хората да вървят пеша, разхождайки се край морето. И докато извън туристическия сезон що-годе може да се върви поне по паркингите, то през лятото единствената алтернатива остава да ни мачка непрекъснатата върволица от коли.  Вече две години откак сътвориха това недоразумение, а аз още не мога да проумея как е възможно?! X(

 

Цък за по-големи снимки.

 

Ако ви е харесало - нацъкайте копчетата!

[twitter-button]

25 Comments

 • dzver казва:

  В София пътищата така си изглеждат и без буря и цунами.

 • Гарга Рошава казва:

  да не отваряме темата за пътищата, че такова чудо като тук, след като се стопи снегът, съм виждала само по четвъртокласни междуселски пътища, по които минават само каруци и дори и селяните с колелата ги избягват ;-)

 • frog казва:

  Много ми е драго от новината за наводнените хотели, ахахаха!!! Да падат, да се рутят, да се сринат, да изчезнат! :D

 • blg казва:

  Много сте крайни в изказванията си…
  Все пак говорите за природни бедствия , а не за това как някой е хвърлил бомба върху омразен за вас хотел и т.н.
  С природата шега не бива , както се обеждаваме доста често вече.
  Не вярвам природата да се съобрази с това че единият е беден, другия богат, мутра или пък бездомник.

  Иначе сте прави – това което се върши си е живо кощунство над природата.

 • Гарга Рошава казва:

  именно! въпросът е в това, че богатите са тези, които се самозабравят и все още си мислят, че с пари всичко се купува. ама на природата не и пука за техните пари и когато издевателстват достатъчно над нея, тя просто си го връща както си знае (визирам свлачищата, за бурите темата е съвсем друга).

 • frog казва:

  Хвърлянето на бомба е отвратителен терористичен акт, който няма нищо общо с възмездието. „Омразен хотел“, как ли пък не…
  На тези, които застроиха варварски дюните, плажовете, крайбрежните гори и полета, планините, им се полага необратимото въздействие на природата. И започват да си го получават. Как да не му е драго на човек. :D

  Между другото, на първа линия няма обикновени собственици – те са продали наследствените терени отдавна, понеже никой не би им позволил да имат имоти на тези места.

 • kathryn казва:

  Заставам едно, към едно зад думите на гаргата и frog.

 • Nightwish El казва:

  И аз злорадствам. И залагам на природните стихии.
  А в Бургас, нали щеше да се строи някакво недоразумение – небостъргач ли беше – кво.. в Морската… Засега са се опнали някви езерца там…Ще постна и снимки като имам време…:)

 • 21-12-2012 казва:

  За съжаление съсипията не е само във Варна и Бургас, а по цялото крайбрежие. Също и в планините – Банско, Девин, Велинград… Градовете – начело София…

  В Гърция, където е значително по-строго – и там се съсипва. Тъй като има много повече, не си личи толкова. Засега.

  Има едно книжле – „Денят на трифидите“.

 • 21-12-2012 казва:

  P. S. А бомбите не са решение – те са още един проблем.

 • UZUMAKI казва:

  О, понякога бомбите са прекрасно решение; особено, ако са пуснати над някои махали.

 • Steliyan казва:

  Mацка, аз не знам що толкова се кефиш на разрухата по Алея Първа – явно не си наясно, че кинтите за ремонта ще излязат от моят и твоят джоб, а не от джобовете на ТИМ… Аз лично много се кефех и на пътя и на паркингите там – веднъж да се направи нещо достатъчно качествено, но… стихия – морето не прощава – никак!

 • Гарга Рошава казва:

  свястно нещо, но на грешно място?! ще се кефя, ако направят подземни или надземни многоетажни паркинги из центъра, където това ще облекчи движението по улиците, а не на плажа, където го затрудни. или да опънат такъв хубав асфалт из града, вместо да кърпят всяка пета дупка. на това му викам на гол тумбак – чифте пищови и замазване на очите. за това се кефя. даже злорадствам, както казах.
  а и (то не е за хвалене, ама…), от моя джоб кинти не излизат, първо щото не влизат и второ щото нямам собственост ;-)

 • 21-12-2012 казва:

  Поне джоб имаш ли???

 • Гарга Рошава казва:

  понякога :P

 • 21-12-2012 казва:

  Е, 20% от него нали се сещаш къде отиват? Сега 20, скоро 22.

 • Гарга Рошава казва:

  отиват, в небитието отиват, мен ако питаш!

 • hinkoff казва:

  Тези палми истински ли са.
  Изглеждат точно толкова на място, колкото дядо коледа по шорти и хавайска блуза да седи и да шърба коктейли на плажа.

 • Гарга Рошава казва:

  по-бутафорни са и от декора за коледното тържество в детската градина :))
  те са съвсем малко по-безмислени от другите – живите палми в саксии, купени от кмета на баснословни цени от гърция, които изсипват лятно време на най-неочаквани места из града.

 • hinkoff казва:

  каква е тази любов на някой хора към палмите, хич не мога да я разбера, малко вероятно е да съществува по-грозно дърво в природата.
  че и пари харчат да го купуват!!!

 • Гарга Рошава казва:

  има, има, по-грозно – баобаб :D
  http://neatorama.cachefly.net/images/2007-03/baobab-teapot-ifaty.jpg
  аз нямам нищо въпреки палмите по принцип, но това си беше просто „да изхарчим едни пари, че ни бодат по джоба (дълбокия)“, а покрай тях да се облажи и някоя нарочна фирма, която „да се грижи“ за тях.
  а тези, хартиените, са просто веществен израз на простотията мутренска и парвенюшка.

 • hinkoff казва:

  то това с парите е ясно, ама боабабито е истински пич, хубавец с алиброс и индивидуалност :)

 • Гарга Рошава казва:

  „боабабито“ (колко сладко!) прилича на древна бутилка абсолют с рога :)) (леле, пиенето не ми прощава лесно).

 • Ivan казва:

  Добре, бе вие хорица имате много избирателна памет обаче. Ще ви кажа защо, кога преди да направят невероятната улица която е сега покрай плажа(навън му викат ривиера като цяло) ходеха толкова много хора да тичат, да карат колела по обозначени места и се кефеха на това че няма дупки и всичко е чисто и подредено, аз например преди не си и помислях да ходя по нататък от 2ра буна а сега взимам целия път през морската и долу по плажния път с колело и ми е супер приятно и се чуствам европеец, защото например на Италианската ривиера е по същия начин направено всичко и е пълно с хотели и вили и къщи и окрепления за свлачища, но е една от най-посещаваните в европа въпреки че те дори нямат плажове. Напълно съм за Алея първа и ако държавата не може да направи това което Холдинг Варна се опитват то тогава съм напълно за и за тях.Освен това ако посетите някога други такива първи алеи по света ще видите че всички заведения които са там са в един и същ стил по дизайн и архитектура , което прави ривиерата да прилича на един доста добър продукт, който няма само ние да му се наслаждаваме, но и целия свят и доста богати хора ще се насочат с яхтите си насам, което не вреди на никого , а само помага на всички. Не бъдете като коне с капаци а погледнете какво наследство искаме да оставим на децата си.Нека те да могат поне да живеят и работят в един европейски град,който е предпочитана дестинация от богатите хора по света!

 • Гарга Рошава казва:

  не съм съгласна с това изказване. че преди беше по-зле самата алея – беше, тук спор няма. не мога да кажа на черното бяло, а и не искам. но разликата е в политиката, не в асфалта – преди не карахме колела и не тичахме след втора буна, просто защото от центъра до там беше забранено за коли, а от втора нататък си имаше автомобилен трафик и е нормално хората да не искат да се бутат в колите. въпреки това поне имаше тротоари ;) това, което ме нервира сега е, че колите са пуснати по цялата алея почти до центъра (до рибарския плаж), в същото време няма тротоари нито за тичащите, нито за ходещите. а колелата трябва да се съобразяват с непрекъснатата колона коли през лятото. които пък коли не се движат, защото изчакват преместването на пешеходците, ходещи по платното. които пешеходци пък трябва да литнат, за да не пречат на никого. ето за това плюя и ме е яд! и аз обичам да се разхождам край морето и да карам колело там. а сега през сезона това е невъзможно или поне не носи по-голямо удоволстиве от пътуването в претъпкан рейс.
  колкото до ривиерата – цялата съм я минала от край до край и много добре съм видяла за какво става дума. има си широка улица за коли и между нея и плажа – пешеходна алея! в ница само пешеходната част е по-широка от цялата наша тъпа алея първа. ето ти две снимки от променад дез англе само за сравнение ;)
  http://community.webshots.com/photo/fullsize/2656669110082016775rElCDX
  http://community.webshots.com/photo/fullsize/2886155200082016775NVcGiu
  тук пък се вижда малко от пешеходната алея на кан
  http://community.webshots.com/photo/fullsize/2335414520082016775kLRMlN
  на марсилия http://community.webshots.com/photo/fullsize/2504791580082016775UbydTc
  на сан ремо (по тази алея коли не минаваха, нищо че е разчертана)
  http://community.webshots.com/photo/fullsize/2297426380082016775UqFrkJ
  и т.н….
  и още нещо – ако станем дестинация на богатите и конкретно алея първа стане любимо тяхно място, нали се сещаш, как аз и ти 1. нищо няма да намажем от тая работа, освен нежелани срещи с дебели вратове и 2. едва ли ще можем въобще да припарим до алеята с колелата си ;) щото то по ривиерата, която даваш за пример, не ходят сульо и пульо да живеят и да се радват на благата и. а и нашите богаташи не са като свет.

  п.с. и още нещо чисто техническо, не свързано с добруването на хората – проучвал ли си този бряг геоложки? защото аз съм. никакви опити за укрепване не могат да го спасят, да не говорим за обещания. а строежите само влошават положението. но явно преди да се затрупа един рейс хора, никой няма да обърне сериозно внимание на това. нали е по-важно да се напълнят някои гушки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Права за ползване © 2023 - Хитрата сврака
Albizia Theme designed by itx
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline