Много. И от двете. Навсякъде западно от Румъния, да не говорим на запад от Унгария. И що не, като във всяко едно място из целия град има паркинги за тях, както и специални алеи за колелета.

Моторите и мотопедите

Те си джиткат като колите, даже и бъгита видях да си ползват в градовете. Ама моторите им са един път… Много яки! Преобладаващо немски (естествено от Бавария), но и доста Peugeot (мотопеди най-вече). По магистралите определено най-активни бяха немчолята. На тумби и пълчища се придвижваха из Франция да наглеждат бившите си владения. И да лочат елзаска бира. Но пък ме кефеха с немския си перфекционизъм – всички до един – мъже, жени (доста!), деца – са прилежно екипирани с каски (то няма как без), протектори навсякъде и задължително с кожени гащи, якета и ботуши. И е сигурно, че тук не опира до това, че били или не били рокери или нещо такова. Просто явно за тях моторът е високоадреналиново средство за придвижване, което трябва да е максимално комфортно и безопасно. Може би за това преобладаваха моторите „турист” и чопър, а не самоубийствените и нефункционални пистарки, както е у нас.

В Унгария попаднахме на моторджийско сборище, а в района около Страсбург щеше да има мотокрос. Ами активни са хората, това си е.

Hungary (2)
Hungary (5)

Пропуснах да спомена за странните моторопроизводни, нароили се из запада. Едните бяха баварчета с къщичка, а другите смешници – с две гуми отпред и една отзад или обратното.

Paris day 1 (232)

Подборка от моторетките

Budapest (165)

Luxembourg (133)

Salzburg (286)

Munchen (153)

Колелата

Струва си да поговоря и за тях. Възхитих се! Цели орди колоездачи има навсякъде. В повечето случаи алеите им ощетяват пешеходците, но те и без това не са много. Леко ти е странно в началото докато свикнеш да не ходиш на пътя им, но като те озвънят няколко пъти и се научаваш.

Общо взето най-възпитано караха швабските колеги, а най-профучаващо и мачкащо – френските, и за моя изненада – австрийските. Друго, което ме изуми, е френското отношение към двукраките возила. Имам чувството, че специално в Страсбург 95% от тях бяха под наем, защото изглеждаха ужасно, а и често имаха много безстопанствен вид, зарязани до някой кол. Бяха очукани, потрошени, с омекнали гуми, но това не пречеше на хорицата да си ги търкалят потраквайки и проскърцвайки. Честа гледка бяха и вързаните с катинар самотни невъзможно усукани предни колела. Странна работа.

В останалите страни определено се грижеха по-добре за тях. В Париж и Базел видях такива, които се взимат под наем от едни специални машинки, караш колкото караш и зарязваш на другия край на града пак на такива машинки. Готинко. Само пари да имаш. Бая ръчках, но не ме огря да се разходим с колело. В Залцбург, а и не само там, имаше цели групи туристи, барабар с гида им, които разглеждаха града с колела. Там обаче неизменно всички бяха с каски. Баси хората! Дали някога ще ги стигнем, дори и да тичаме срещу тях? И при безмоторните не липсваха разни изгъзици. Най-често беше колело с ремаркенце, в което се возеха кучета или деца. Или колело с колеленце.

Strasbourg (19)

Strasbourg (4)

Basel (8)

Freiburg (103)

Paris day 2 (416)

Strasbourg (94)

Strasbourg (125)

Strasbourg (96)

Следва…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Previous Post
«
Права за ползване © 2023 - Хитрата сврака
Albizia Theme designed by itx
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline