Онзи ден ме привика шефът. Не се случва често, не е и страшно повечето пъти, най-вече е скучно и досадно. Този път беше изключително скучно и невероятно досадно. Защото аз се явявах третият човек, който си чакаше реда, докато шефът и другият 3 /три!/ часа обсъждаха пред мен Системите за управление на качеството или иначе казано – ISO еди-какъв-си номер.

За сметка на това аз пък имах предостатъчно време да си блея размишлявайки – първо за това как се е разнищил в единия си край килимът, после изучих детайлно пукнатините в лака на мраморния плот на масата, дълго и продължително се чудих за какво са му на шефа не една, а две големи копирни машини, силно се възмущавах на ум как може да е такъв галош и климатикът му да бичи студено точно над широко отворения прозорец и що за простак трябва да си, че да си изхвърляш пепелника през въпросния прозорец. След като за около час приключих с всичко това и вече нямаше какво друго да правя, взех, че се заслушах в разговора.

Може би тук е мястото да се изфукам като вметна, че всъщност и аз имам тапия за вътрешен одитор на Системата. Никога не съм одитирала обаче, нямам и намерение някога да го правя (я аз да не се заричам, че да не ме накарат още в понеделник :-? ). Мисълта ми е, че в общи линии не слушах патагонски, а ми беше що-годе ясно за какво се говори. Логиката на Системите теоретично я разбирам. Но на практика цялата тая работа ми се струва адски формална, безмислена, нефункционална и най-вече неприложима, поне за момента, в България. Дали защото още нямаме голям опит, дали защото ни мързи или не схващаме принципите, но практиката показва, че нещата не вървят по-гладко и лесно, когато е внедрена една такава Система. Не случайно тези, които са успели да се преборят с това чудо, се бият гордо в гърдите и само онези, които не знаят за какво става дума, могат да махнат леконравно с ръка.

А за какво именно става дума? За камари бумащина и бюрокрация. Не, не камари – тонове! Още повече, че у нас все още не сме навлезли стабилно в 21-ви век и не се доверяваме напълно на компютрите и повечето (да не казвам всичко), се дублира като информация на цифров и хартиен носител. В резултат се трупат едни планини с хартии, които никому не трябват, но заради Системата трябва да се пазят, всяко действие по работния процес се забавя с пъти, защото трябва да се документира, вкарват се нови и нови (недоволни от това) хора по веригата, забавя се времето, не се оскъпява крайния продукт, просто защото на никого не се плаща допълнително за допълнителната работа по Системата и т.н, и т.н…

Личното ми мнение е, че в крайна сметка резултатът е по-лош отколкото когато всеки си имаше маниер на работа, най-ефективен за него си, но на финала нещата се свършваха по-бързо, лесно и с по-малко мрънкащи служители от сега. Но друго си е шефът да се тупне в гръдния кош пред неговите шефове и да каже – ние сме сертифицирани по Системата за качество! А че от това работата е станала по-зле – кой го интересува?!

2 Comments

 • vip67 казва:

  „…адски формална, безмислена, нефункционална и най-вече неприложима“ е вятър изказване.!В случай, че искате професионално да се занимавате с ISO, консултации, сертификации и пр. Ви трябва доста по-високо ниво.
  Въпросът как, по най-подходящия начин една система да се приложи в Организацията – това е важното.
  А Бумащината може и да не е голяма, има и документи в електронен вид , ако сте чували…
  Вярно не всички системи работят добре, но и консултантите – тарикати не са малко, които само мислят за пари…
  Зависи на кого ще попаднеш.
  А Шефове простаци – дал господ.

 • Гарга Рошава казва:

  май не четете внимателно, вадейки думичките от контекста. но за да ви обясня, трябва да повторя почти цялата статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Права за ползване © 2024 - Хитрата сврака
Albizia Theme designed by itx
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline