Какво да ви кажа? Хубави. И то като почнеш още от Румъния, колкото и да е невероятно. Такова животно като дупка на пътя така и не видях от Букурещ до Айфеловата кула. Евентуално може да се предположи, че някога някъде е имало по незабележимите кръпки в асфалта. Някъде и кръпки си нямаха завалиите.

Всъщност прословутите, та чак емблематични немски магистрали значително ме разочароваха. Първо – те бяха от облагодетелстваните с кръпки. Второ – половината и повече трасе, което минахме, беше в ремонт и ни отпускаха по две тесни ленти, в които се борехме с тировете от една страна и бетонните мантинели от друга. Където нямаше ремонт, магистралата не ме впечатли с нещо повече от другите, по които минавахме.

Germany (0)

Бетонни магистрали си имаха и австрийците, че даже и унгарците, при това в перфектно състояние.

Hungary (4)

Във Франция пък от икономически съображения така и не стъпихме на платена магистрала, но и тези за бедняци бяха повече от добри. Представям си какви са им другите! Аз поне кусури не намерих. Дори и където пътят си беше обикновен, пак си имаш по 2-3 ленти в платно и ограничение от 130 км/ч. Само аварийна лента няма, ама за кво ти е, като и без това не се кара в нея.

France (49)

Germany (8)

Унгарците и те са 6 с магистралите. Както казах – даже и румънските пътища са по-добри от нашите. Само дето завалиите явно не са чували що е то околовръстен път, така че той нямаше почва у тях. Тировият трафик беше умопомрачителен, селцата са нагъсто и всичкото коли и камиони се изсипваше точно през центъра на всеки един град и село. Да не споменавам за прелезите им. В по-големите градчета имах чувството, че някой пътен инженер е изпитал сардонично удоволствие да прекара пътя на зиг-заг през релсите, така че докато излезеш от града да ги пресечеш поне по 8 пъти в двете посоки. Общо взето това прецакваше движението в целия град. Не искам да си спомням дори, за град Плоещ, от който едвам се измъкнахме. А, и единственото все пак околовръстно, в Букурещ, което се оказа няколко пъти по-зле от софийското преди ремонта. На места беше толкова тясно, че едвам се разминаваха кола и камион, а придвижването ставаше със средна скорост от 0.5 км/ч. За да се окаже, че цялото километрично задръстване е увенчано с поредния жп прелез. Но както казах – като изключим това, пътищата им са нови и хубави. Може би всички извън България участват в конспирация като използват някакъв друг вид асфалт или пък климатът е различен, така и не разбрах. Както и различна организация на движението. Почти навсякъде са направени кръгови движения и с това се спестяват хем задръстванията от светофарите, хем ако се объркаш правиш кръгче наново и пак си на правилното място. Да не говорим, че тия кръгови са радост за окото, понеже са обилно залесени и зацветени, че някъде и шадраванчета имаше по тях.

France (18)

Germany (3)

А, да – в Люксембург видях и задръстване на магистрала. Яко!

Следва…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Права за ползване © 2024 - Хитрата сврака
Albizia Theme designed by itx
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline