„Едно кафе, моля!“

Това е ключовата фраза, която всяка сутрин дава надежда на много хора, че и днес ще успеят да избутат някак деня. Познавам маса народ, които не могат да си отворят дори и едното око без да им е замирисало на кафе. Аз като един некафепиещ не мога да ги разбера и се чудя дали цялата тая работа не е просто въпрос на навик и самовнушение? В разговор с други събратя съм установявала, че и при тях, както се случва при мен, кафето има обратно на общоприетото въздействие. Иначе казано – след чаша кафе спя като пън.

Разбира се, и аз имам нужда от помощни средства при събуждането, особено след тежка вечер или при прекалено къс интервал от време между събуждането и момнта, в който трябва да съм в добра кондиция. Най-често използвам какао/горещ шоколад, Coca-Cola, а напоследък и Red Bull. На последното възлагах големи надежди и очаквах чудеса. И до един момент уж ми ги осигуряваше. Но каква беше изненадата ми, когато наскоро и ред булът ме предаде! Един следобед, вървейки поизморена по улицата, търсейки си място за стопиране към града, изгълтах набързо една кутийка. След около 15 минути едва не заспах права, с протегната настрани ръка с палец нагоре. Такова чудо не ми се беше случвало. Очите ми буквално се затваряха, устата ми беше перманентно разчекната в неудържими прозявки и едва се държах на краката си, направо ми се прииска да си поседна на бордюра, ако не чак да полегна. И това като се има предвид, че нито съм копала на нивата, нито съм будувала последните 3 нощи, нито нищо – посред бял ден, към 6 часа следобед.

Така че сега отново си нямам напитка за разсънване освен какаото. Но през лятото то не ми се пие. Кола престанах да пия преди няколко години, както и всякакви газирани напитки. За ред була ми надуха главата колко е вреден, но докато вършеше работа не ми пукаше. То кафето да не е полезно пък! Дори родителското тяло ми пусна линкове къде и защо бил заклеймен и забранен ред булът. Всъщност според статиите, забранен е един вид – Red Bull Cola заради наличие на кокаин в съставките. Което всъщност се оказва малко въздух под налягане, чисто и просто са се хванали за буквата на закона. В съдържанието е описано, че са използвани листа от растението кока, от което след разни сложни преработки всъщност се получава кокаинът. Така че не говорим за енергия на прах, колкото и да им се иска на журналистите и пуританите.  

Като стане дума за коката винаги се сещам за разказа на Симеон Идакиев, дошъл веднъж на една от лекциите ни, как като бил в Южна Америка се удивил, че местните не спират да дъвчат листата на коката. Взел веднъж две бабки на стоп и те му се примолили за малко кока, че все били загинали! И когато им дал, започнали да го благославят, все едно вода им е дал след цял ден жажда. В същото време в Тайланд убиват за дрога. Буквално, такава е присъдата.

Отплеснах се. Идеята ми беше да питам аз ли пак нещо съм дефектна или и на други хора не им действат най-разпространените средства за събуждане и разсънване? Майка ми например се събужда дори и само ако и замирише на кафе, правила съм си експерименти с кутията кафе под носа и, отваря очи на петата секунда. В същото време, ако по някаква причина не пие кафе след като стане, може с часове да блуждае като муха без глава без да е много сигурна къде е и коя е. Въобще – от най-тежките случаи, които познавам.

Сравнително близо до темата, преди броени минути ми пратиха този клип, много ме кефи! Особено моментът с чистачките… За неразбиращите немски ще кажа, че последният вариант е всички заедно :twisted:

 

Ако ви е харесало - нацъкайте копчетата!


[twitter-button]

5 Comments

 • ддк казва:

  Еее, сега кафенце с цигарка си е класика :)

 • Гарга Рошава казва:

  за кого? за мен класиката е какао с кит кет ~O) =P~

 • zdr казва:

  не е просто навик това с кафето, някак наподобява към пристрастяването към дрогата, има си и абстиненция.

 • MitkoS казва:

  Ъъъ … некъде има дебела грешка във връзката кока-кокаин.
  Скоро имаше филмче по Нешънъл Джиографикс за коката която дъвчат в Перу и на няколко пъти във филма стана въпрос, че няма нищо общо с кокаина – по-точно, неправилно се свързва с кокаина, който се добива от съвсем различно нещо …

  ПП. Преди да напиша това по-горе, прегледах посочените линковете в Уикипедия:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Coca
  http://en.wikipedia.org/wiki/Cocaine
  и считам, че грешката е там, а не във филма по Нешънъл Джиографикс. Но все пак, не съм специалист в материята.

 • Гарга Рошава казва:

  амиии…. аз пък съм напълно убедена в съвсем пряката връзка кока-кокаин. просто листата не действат толкова силно както извлечените от тях и впоследствие преработени вещества, от които се получава кокаина. и аз не приемам информацията от уикипедия като 100% достоверна, но в случая се доверявам, защото не ми е единствения източник ;-)

1 Trackback or Pingback

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Права за ползване © 2024 - Хитрата сврака
Albizia Theme designed by itx
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline