Напоследък все по-често се сблъсквам из мрежата и не само, с разни лицемерни и крайно фалшиво звучащи клишета за позитивно мислене, прекрасен свят, всенародна любов, призиви да бъдем по-добри и други подобни. Имам подозрението, че една не малка доза от тях са подхранени от купищата книги, филми и сайтове за (само)усъвършенстване, от които отдавна ми е писнало. И само се чудя до кога ще търпим разни марионетки, демонстриращи жизнерадостно благополучие да ни вменяват колко сме невежи, слаби и безволеви, като ни казват какво и как е правилно да правим? Това промиване на мозъците по американски тертип ми е толкова противно, че просто няма накъде повече.

Преди години, когато още бях млада и глупава, се подлъгах (най-вече заради нездраво любопитство и авантюристичен дух), да отида на една от „проповедите“ на Улф Екман. Бая беше нашумял по онова време. Това, което видях, беше такава прецизна школовка, че почти всички със слаба „библиотека“ се поддават на агресивната психология и започват да го смятат за гуру, за човека, който да им казва кога е най-богоугодно да вдишват и издишват. Същите шарлатани, бъркащи директно в мозъка, са и хилядите драскачи на ръководствата за самоусъвършенстване. „Как да си хванем гадже-милионер?“, „Как да не преядем по празниците?“, „Какво да правим, след като сме преяли по празниците?“, „Как да дишаме по-пълноценно?“, „Как да се будим с усмивка?“, „Как да пърдим правилно?“, „Как да накараме шефа да ни вдигне заплатата?“ и т. н…. А всъщност в тези материалчета не пише нищо друго, освен това, което всички вече знаят. Само дето е събрано, подредено и многократно повторено, сдъвкано и изплюто, за да пробие лесно дори и в по-дебелите глави.

Но ако чакате да стане чудо и някой вместо вас да дойде и да свърши работата – няма да стане. Пак всеки трябва да се изправи пред собствените си страхове и да ги преодолее сам. И не знам какъв трябва да си, за да ти повлияят такива „съвети“ и напътствия (като например: „сложи си червена вратовръзка на Мики Маус-и за да не те вземат на работа“). Ако човек е склонен да мисли позитивно и има самочувствие – не му трябват такива мотивации. Ако вечно е черноглед – те пък не могат да му помогнат. И освен една голяма машина за пари, мелеща на гърба на слабохарактерните, не виждам нищо друго смислено в купищата изхабена хартия. Но явно моделът работи, защото ми се уплаши окото като видях как има цели секции с такъв тип „литература“ в книжарниците.

Като се сетя как преди време ми хвалиха и едва ли не се прекланяха пред едно такова филмче – „Тайната„! За да не обидя този, който ми го препоръча толкова горещо – едва ли не като манна небесна, пенкилер за човешкия живот – го свалих. След някой и друг месец реших най-накрая да опитам и да го изгледам. Ами… не успях. Насилвах се, изнасилих се даже, но така и не можах да го догледам. И си останах непросветена в така строго пазената „тайна“. Но маниерът, по който беше направен филмът, ме настрои крайно негативно към него. Беше точно като безкрайно досадните, мозъкопромиващи телешоп-реклами, които, убедена съм, всички мразите и в които по 15 минути ви повтарят едно и също изречение с никаква друга цел, освен да направят мозъка ви на пластелин и да ви убедят да си купите и най-безполезния боклук, напълно убедени, че имате спешна и непреодолима нужда от него.

Вече толкова народ край мен се поддава на разни внушения и гурувщини, почерпени от книги и телевизии, че започвам да се чудя аз ли нещо не съм наред, та смятам, че това е чиста проба шарлатания и злоупотреба с психологията на човека от по-запознатите с нея над невежите в това отношение. Защо злоупотреба ли? Защото дори и да има някакви „добри“ намерения, заложени в основата, самият факт, че някой се опитва да ми ги наложи, за мен е злоупотреба с личността ми. А всякакви препратки към източните философии* са не на място, защото там те оставят да достигнеш до истината сам, а не ти наливат с фунията. И в това е смисълът на самоусъвършенстването и себепознанието.

И не на последно място – сигурно вече е ясно, че мразя някой да ми казва какво да правя :twisted:

 

––––––

* с които аз съвсем не съм наясно :oops:

 

Ако ви е харесало - нацъкайте копчетата!

4 Comments

 • kathryn казва:

  „..“Как да накараме шефа да ни вдигне заплатата?”..“ Тая, ако ти попадне, ми я дай. Не за друго, а за да не те дразни.

 • Станка казва:

  Здравей,прочетох част от становището ви,разбрах две неща за вас.Научете се да обичате другите,а не да ги съдите,но се молете за тях.Какво означава,че не искате някой да ви контролира,по-скоро не искате да се покорите на Бога и поставяте за мишена божиите хора.Излеяния от такъв тип,са всеизвестни.Не сте можели да изгледате някакво видио,до степен,че сте се „изнасилили“,ипак не сте могла да го изгледате.Мила госпожо поправете духовния си живот,ако имате такъв,понеже Господ Бог е съдията.Страшно е човек да попадне в божиите ръце,покайте се.Бог да ви благослови и да ви покаже милост.амин.

 • Гарга Рошава казва:

  Мила госпожо Станка, преди да ми давате напътствия да си поправя живота, си поправете правописа. Благодаря.

 • Юлия казва:

  Напълно съм съгласна със статията. Колкото до гореспоменатия „пастор“ Улф Екман – този човек е съмнителен християнин, ако изобщо е. Предполагам, че това ви е подразнило г-жо Станка, по-друг начин не мога да си обясня вашия коментар и защо сте го обърнали на религия. И освен това да се покоряваш на Бог съвсем не означава човек да си пълни главата с подобен „духовен“ боклук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Права за ползване © 2024 - Хитрата сврака
Albizia Theme designed by itx
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline