От два дни така съм набрала гняв, че съм като суха слама край бенгалски огън. Започна с потрошаването на капака на големия терариум с гущерчетата. Докато оправях поразиите, станаха куп по-малки сакатлъци – каквото хванех изпусках, накъдето се завъртах – събарях. После дойде случайно мернатата новина, която ме вбеси. Отвратих се от цялото българско племе и ми се прииска да си нарежа личната карта и паспорта на конфети и да ги разпилея от покрива, след което да се преселя на друга планета. То бива дебелооко малоумие и кретения, бива алчност и мутренски дебилизъм, ама това вече ми дойде в повече. За капак ме заболя и мъдрец. 

По-нататък се нервирах (за пореден път) от примитивните „услуги“, които (за пореден път) ми предложиха Български пощи. Ей, хора, честно казано, много ми писна от разни мърлячи, дето не си вършат задълженията, за които им се плаща, както трябва, а както те са сметнали, че им е удобно. Като например защо да ми носят препоръчаното писмо в къщи, когато могат и да не ми го носят? И защо да ми пуснат известие за него в пощенската кутия, като могат да го залепят отвън на входната врата, където първият, който е минал, го е скъсал, а аз 10 дни чакам тъпия отговор от Комисията за защита на потребителите (КЗП)!

И стигнахме до същината на яда ми – КЗП – поредният прахоляк в очите! Докато най-нагло въртят рекламите си, как не трябвало да се оставяме да ни правят на маймуни, те самите ни правят на точно такива :(|) От началото на август се разправяме с мъжо с разни тъпаци, гледайки да не се ядосваме и търсейки правата си по каналния ред. Да, ама явно и така не става. От тогава мъжо живее без мобилен телефон, не че му е зле, но не е там въпросът. Историята вкратце:

Телефон в гаранция се разваля (за втори път). Носим го в „Германос“, приемат го за ремонт. След почти месец ни звънят да си го вземем. Пробваме го на място – все още не работи. Приемат го отново, с нов протокол. Минават месец и 3-4 дни. Отиваме да видим какво става – не е готов. При това положение в Закона за защита на потребителите се казва, че имаме право да развалим договора за продажба и да поискаме нов апарат от същия модел или сумата, която е заплатена за него. Щели да видят какво могат да направят и ще ни се обадят. След седмица ни викат да си вземем отремонтирания телефон. Ние обаче не го искаме, вече даже и нов не искаме, искаме си парите. Отговорът беше изречен с нагла насмешка – оплачете се! Оплакахме се. Писмено, в КЗП, с копирани протоколи и каквото там си трябва. Мина месец – максималният срок, в който КЗП трябва да направи проверка, след която да излезе с решение. Тук идва писмото, за което стана дума по-нагоре. Вчера най-после се добрахме до него. Там решение обаче не видях да пише. Била направена проверка и „Германос“ казали, че няма да направят каквото ние искаме, щото смятат, че те си имат право. Но пък има нещо като съвет, ако все още се чувстваме неудовлетворени, да пуснем заявление до Помирителната комисия. Това ми прозвуча точно като: идете да дръпнете брадата на арменския поп!

При това положение аз питам:

 1. Защо след като в ЗЗП чл. 180 ал. 1 и ал. 4 пише, че трябва да получим аргументирано решение от компетентния орган (бъркам ли или това е КЗП?), такова решение аз не видях?
 2. Защо след очевадно нарушаване на чл. 113 ал. 1 и ал. 2 и чл. 114 ал. 1, „Германос“ отново ми се хилят нагло насреща и ми навират в лицето „новия“ телефон, който всъщност е стария панел със старата батерия и „нова вътрешност“, както самите те се изразиха. Това за вас нова стока ли е? А и аз трябва ли да съм вещо лице, за да разбера дали не ме будалкат? Ако толкова разбирах от „вътрешности“ на телефони, сама щях да си го оправя, нали? Въобще не отварям дума за нарушаването и на чл. 115 ал.2 …
 3. Кой орган трябва да се сезира за това безобразно и елементарно лесно доказуемо нарушение на Закона? Ако КЗП е орган, занимаващ се именно със защита на правата на потребителите, не трябва ли точно те да сезират когото трябва за това? Това закон ли е, мамка му, или нещо, което става само дебелите задници да се бършат след облекчаванте?

И всичко това, дами и господа, за едни кирливи 100 лв! 99.90, за да сме точни. Че няма да  забогатеем с тях е ясно. Нито пък те ще обеднеят. Но сигурно си мислят, че понеже не са кой знае колко пари, в един момент ще ни писне да се борим с бюрокрацията и с кретенската безучастност на тези, които уж трябва да ни защитават правата, ще се откажем, ще се примирим и ще отидем с подвити опашки да си вземем скапания телефон с нови вътрешности. Аз пък казвам – е няма да стане! Не знаят, че съм зодия магаре, модификация за мост. Днес ще занесем заявлението до помирителната комисия. Следва ново чакане, вероятно от месец. И ако и те се осерат, и на тях ще им еба майката! X(

 

Ако ви е харесало - нацъкайте копчетата!

[twitter-button]

23 Comments

 • MadWizard казва:

  До дупка! Никакво отказване!

 • Златина казва:

  И аз така викам!
  Наври им го здраво!!!
  С извинение за нецензурния израз!

 • ogy казва:

  На мен ми се случи да подам сигнал до КЗП за липса на упътване на български. Вярно, че уредът (кафемашина), бях спечелила случайно от Глейд, но няма значение. Въпросът е принципен. Какво направиха КЗП? Дадоха ми телефон на някакъв сервиз на Krups, да съм се разберяла с хората как да ми дадат упътване!!! И толкоз – case closed.
  Тая комисия е пясък в очите и нищо повече.

 • morrt казва:

  Ама аз откога съм ти казал – „Глобул“ и всичките свързани с тях боклуци да мрът Ф коФФФите! Подобни проблеми имах точно при тез „твоите“, когато реших, че не искам повече да съм клиент на „Глобул“ ме бавиха повече от три седмици, Достатъчно, за да излезе нова месечна такса.
  Ф коФите!

 • Гарга Рошава казва:

  телефонът е купен само като апарат, без програма и е подарък на мъжо – не сме избирали нито какъв да бъде, нито откъде да се купи. което не пречи да им еба майката на всичките боклуци!

 • kenkal казва:

  Заслужават си го! За какво са въобще, щом и за пет пари работа не вършат? Най-добре хич да ги няма!

 • midnight казва:

  първо.. не се ли чувстваш обидена от факта, че тоя път лилията не те е удостоила с коментар??? (rofl)

  ако продължава така с КЗП-то принципно можеш да заведеш дело срещу Глобул. или да им пратиш господари на ефира :)

 • kathryn казва:

  И аз гласувам за „господарите“, колкото и да мразим да ги гледам. И никакво отказване! Всички тези мързеливци разчитат на това.

 • Напишете в GOOGLE Андрей Германос

 • Гарга Рошава казва:

  хубаво, прочетох. но не стана ясно в крайна сметка къв е келепира от саморазправата, освен моментно емоционално удовлетворение? :)) или просто излиза, че откъдето и да ги подхване човек, германос са все отгоре?

 • Да речем, че съм доволен и споразумението с тях.
  Но това беше тогава и за конкретен случай.
  Сега си ги захванал пак и то доста по сериозно.
  Ще се стигне до колективен иск срещу Глобул
  Globul – гръцки тарикати на дребно.
  Има такава група във Фейсбук, ако му е интересно на някой.

 • Гарга Рошава казва:

  че няма да ида да дръпна някой лаптоп от магазина – няма, но си правя един вид експеримент – до колко ефективно работи праволинейния начин. няма да се учудя, ако твоят се окаже по-бърз и резултатен, то кое ли в тая шибана държава върви както трябва, че това ли…

 • ip.s@abv.bg казва:

  Проблемът ти е, че явно четеш между редовете! За всички неграмотници като автора, моля – чл. 114 от ЗЗП /обърни внимание на алинейките 2-ра и 3-та ЖЕНО….Какво пише ? Четеш ли а ? Или продължаваш да си толкова проста !?!/
  Чл. 114. (1) При несъответствие на потребителската стока с договора за продажба и когато потребителят не е удовлетворен от решаването на рекламацията по чл. 113, той има право на избор между една от следните възможности:
  1. разваляне на договора и възстановяване на заплатената от него сума;
  2. намаляване на цената.
  (2) Потребителят не може да претендира за възстановяване на заплатената сума или за намаляване цената на стоката, когато търговецът се съгласи да бъде извършена замяна на потребителската стока с нова или да се поправи стоката в рамките на един месец от предявяване на рекламацията от потребителя.
  (3) Потребителят не може да претендира за разваляне на договора, ако несъответствието на потребителската стока с договора е незначително.

 • kathryn казва:

  Ало, тъпака от горния пост, веднага иди при майка си и й кажи да си свърши несвършената работа от първите ти седем години! Тръгна ли, или смяташ да си останеш дървар с голяма уста?!
  Отдавна и казвам аз на Гаргата да модерира боклука, ама тя, на, не ме слуша и сега трябва да си мърся аурата общувайки с овчар, дето някой братовчед го е наел да работи ПР за КЗП.

 • Гарга Рошава казва:

  проблемът, дебиле, е че ти четеш между редовете! (викам ти дебиле, понеже не ти знам пола, но и без това ти отива). та като ще си играем на цитати и тълкувания на закона – ето и за теб:

  Чл. 113. (1) Привеждането на потребителската стока в съответствие с договора за продажба трябва да се извърши в рамките на един месец, считано от предявяването на рекламацията от потребителя.
  (2) След изтичането на срока по ал. 1 потребителят има право да развали договора и да му бъде възстановена заплатената сума или да иска намаляване на цената на потребителската стока съгласно чл. 114.

  (3) Привеждането на потребителската стока в съответствие с договора за продажба е безплатно за потребителя. Той не дължи разходи за експедиране на потребителската стока или за материали и труд, свързани с ремонта й, и не трябва да понася значителни неудобства.

  (4) Потребителят може да иска и обезщетение за претърпените вследствие на несъответствието вреди.

  обърни внимание на чл. 113 ал. 1 и 2. четеш ли, а? какво пише? или продължаваш да си такъв дебил? и понеже явно СИ дебил, ще поясня – срокът от един месец, за който се говори в ал. 1 е минал, т.е. аз имам право да мина към ал. 2 и да разваля договора и да си искам парите, а мога и към ал. 4 да мина, ако искам! а ти на чл. 114 ал. 1 чете ли? или и това пропусна? за неудовлетворението от решаването на рекламацията по чл. 113 разбра ли?

  катрин, не е пр на кзп, ми на някоя лайнарска фирма като глобул ;-)

 • Гарга Рошава казва:

  всъщност, нещата са лесно обясними. чиновниците в министерството скучаят (това по принцип), а конкретно днес се пукат от яд, че трябва да работят в събота, та гледат да си го изкарат на някого. само че, като ще вадиш тежката артилерия с обидите, поне се подкови хубаво с фактите, че да не се излагаш като кифладжия/кифладжийка ;-)

 • kathryn казва:

  И сега, като настане една тишина в ефира, чак да ти стане скучно / без да си чиновник/чиновничка; кифладжия/кифладжийка/ в МС.

 • Наистина няма такива дебили.
  Що не се падна в магазина, че да се пробваш да си върнеш лаптопа, че да те накарам да го изядеш олигофрен.

  Да, да на тебе пиша
  ip.s@abv.bg казва:
  11.12.2010 10:51 в 10:51

 • Clever казва:

  Комисията за защита на потребителите е създадена да защитава правата на държавата, а не на клиентите. Това е така наречения държавен рекет. Нищо друго. Служителите са долнопробни подмазвачи и лизачи, способни на всички видове мръсотии. Там не се приемат служители с добродетели като честност, истина и морал- там трябва да си мръсник, доносник, комунист и всякъкъв вид влечуго удобно на властимащите. В комисията са се настанили най-големите некадърници на обществото, които могат да се хранят само като секвистират житцето на някой или приложат „хуманитарно“ „закона за защита на потребителите, който всъщност защитата „държавната каса“ и така е написан, че 60% от клаузите доказват, че фирмите трябва да стоят наведени държащи се за палците, а другата част да плащат „рекета“- наказателните постановления и да не протестира. Това е най-тъпата архаична комунистическа структура измислена по времето на Костов- по подобие на закона от 1933 година – ЗЗД- закон за защита на държавата. Интересите и правата на потребителите се защитават от гаранциите на стоките и договорите за извършени услуги, а не от корумпираните „служители“ – лапачи водещи се на работа в КЗП. Никъде в света няма аналогия на този корумпиран хамелион- напр. потърсете комисията за защита правата на потребителите в Брюксел- ще разберете че това е независима от държавата комисия която наистина защитава правата на потребителите, не се отчита пред държавните органи или министерства. Принципа по който е създадена нашата родна комисия – към министерството на икономиката и туризма или всякакакви пренаименования през през различните правителства показва факта, че е създадена да носи рекета извлечен от фирмите за дейност която те нямат права. Например- фирма продава дадена стока на която не е производител- при неизправност или авария клиентът е в правото си да обвини фирмата продавач. Това е правилно, но фирмата си защитата правата с гаранциите дадени от фирмата производител, т.е клиентът (потребител е защитен напълно за стоката си и в определения период). Въпросът тук е какви са задълженията на комисията? Абсолютно никакви. Потребителят си търси правата от търговеца и той му признава всичко което е включено в гаранцията- това е вид търговско споразумение между купувача и продавача гаратнирано от производителя. Ако е възможен ремонт- стоката се ремонтира, ако не е се подменя с еквивалентна в указния срок. При продажба на услуги- аналогично но тук има договор между клиен и потребител. При неспазване на договореностите са възможни множество вариятни които са описани в договора. Ето вижда се, така наречената Комисия за защита на потребителите и в двата вариянта не е страна на договора, така че не МОЖЕ да предявява права нито към потребителя нито към търговеца (или производителя). Оттук следват фактите, че тази пост комунистическа организация за държавен рекет е нелигитимна при търговски сделки или договори и не трябва да бъде страна в търговията и услугите.

 • plamen казва:

  KZP VELIKO TARNOVO SA KORUMPIRANI RUSHVETCHII IMAM MAGAZINI I POSTOIANNO SI PAZARUVAT BEZ DA PLATIAT KATO ZAPLASHVAT S GLOBI OPLAKAH SE NA SHEFA IM V RUSE TOI MI OBESHTA 5000 LEVA GLOBA AKO ZNAIA MNOGO

 • plamen казва:

  Kzp sa korumpirani bokluzi niama da vi pomognat

 • Emil казва:

  КЗП не знам до колко някога е помогнала на потребител, но основно функциите й май се заключават в това да дерат дребните търговци с глоби за това че някъде нямало етикетче някакво, затова че слънцето греело, затова че изобщо не греело…

1 Trackback or Pingback

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Права за ползване © 2024 - Хитрата сврака
Albizia Theme designed by itx
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline